Aspectul şi culoarea pielii sunt influenţate de starea de sănătate, gradul de nutriţie şi hidratare, dar şi de fenomenul de îmbătrânire, expunerea a soare, funcţionarea corectă a sistemului imunitar şi starea psiho-emoţională.

Alimentaţia joacă un rol major în menţinerea sănătăţii pielii – anumite alimente determină protecţia împotriva razelor ultraviolete, carenţele de vitamine şi minerale duc la deshidratare şi afectează capacitatea de cicatrizare, în timp ce alte produse pot declanşa eczeme şi alergii.

Pielea

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, intră în contact cu mediul înconjurător şi face parte împreună cu ochii, nasul şi limba din categoria organelor de simţ. Are un număr enorm de terminaţii senzitive şi este intens vascularizată, ceea ce o face sensibilă la atingere, căldură şi presiune. Stratul de grăsime de sub piele asigură protecţia organismului împotriva frigului, iar la nivelul pielii se deschid glandele sudoripare şi sebacee prin care se elimină transpiraţia şi secreţiile de sebum (grăsime).

Din păcate nu putem influenţa atât cât ne-am dori calităţile pielii, nici prin nutriţie şi nici cu ajutorul produselor cosmetice, pentru că multe dintre caracteristicile ei (luminozitate, fineţe, elasticitate, tonus, grad de pigmentare) sunt determinate genetic. Şi dacă nu putem schimba radical, atunci trebuie măcar să ajutăm la menţinerea şi întreţinerea acestei “oglinzi”, care arată la exterior felul în care corpul nostru funcţionează la interior.

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 252-253

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *