Alimentul ideal pentru un nou-născut este laptele matern. Acesta conține toți nutrienții indispensabili creșterii și dezvoltării armonioase a copilului, precum și substanțe care îi întăresc sistemul imunitar și îl protejează împotriva infecțiilor. Este unanim recunoscut faptul că alăptatul la sân, chiar și pentru o perioadă scurtă (4-8 săptămâni), are efecte favorabile asupra bebelușului și beneficii pe termen lung pentru sănătatea acestuia.

nou _ nascuti _ foto _ 2Profilul ideal de alimentație la nou-născut:

exclusiv lapte matern în primele 4-6 luni de viață

lapte matern și diversificarea alimentației până la vârsta de 1 an.

Un sugar are nevoie zilnic de 150-200 ml lapte matern pentru fiecare kilogram de greutate corporală, sub această cantitate considerându-se că este hrănit insuficient.

Ritmul meselor la sugari

Inițial, nou-născutul trebuie hrănit la intervale de 2-3 ore, iar după o lună intervalul dintre mese poate crește la 4 ore. De la vârsta de 4 luni se poate renunța la masa din timpul nopții.

Fie că vorbim de lapte matern sau de formule farmaceutice care au la bază laptele de vacă modificat, alimentația copilului este diferită de cea a unui adult, fiind bazată în special pe lipide (55% grăsimi) și pe carbohidrați (39% glucide), în timp ce proteinele reprezintă un procent de numai 6% din aportul caloric total.

1. Lipidele

Grăsimile din lapte sunt principala sursă de energie din dieta sugarului. O importanță deosebită o prezintă acizii grași esențiali implicați în dezvoltarea creierului și a retinei, care se găsesc în cantități satisfăcătoare în laptele matern.

În prezent formulele de lapte din farmacii sunt îmbogățite și ele cu acizi grași esențiali care lipsesc din laptele de vacă (în special acid arahidonic și DHA). Acest lucru permite bebelușilor hrăniți cu lapte praf să aibă performanțe intelectuale similare cu cele ale copiilor alăptați la sân.

2. Glucidele

Dizaharidele din lapte sunt reprezentate în principal de lactoză, un carbohidrat ușor de digerat care intensifică absorbția calciului. Laptele matern conține și anumite glucide cu acțiune protectoare la nivelul tubului digestiv al nou-născutului, care favorizează dezvoltarea unor microorganisme specifice.

3. Proteinele

Aminoacizii din laptele de mamă sunt:

• lactalbumina – este ușor de digerat

• lactoferina – facilitează absorbția fierului în sângele copilului, reglează dezvoltarea bacteriilor intestinale sau chiar le distruge pe cele patogene.

Chiar dacă formulele pentru copii conțin proteine din laptele de vacă, ameliorate ca și compoziție și grad de digerabilitate pentru a se asemăna cât mai mult cu laptele matern, acestea nu pot fi identice.

4. Vitaminele

Copilul alăptat la sân primește toți nutrienții de care are nevoie, cu excepția vitaminei D care are rol în mineralizarea oaselor.

Este esențial ca nou-născuții hrăniți la sân să primească zilnic suplimente de vitamina D până la vârsta de 6 luni.

Femeile care alăptează dar au o alimentație săracă în vitamine și minerale, pot recurge la suplimente de vitamina A, C și D care se administrează sugarilor sub formă de picături.

Formulele lactate din farmacii sunt deja îmbogățite cu vitamine și minerale, deci nu mai este nevoie de alte suplimente.

Sinteza vitaminei D se face și în organismul copilului sub acțiunea razelor ultraviolete, de aceea inclusiv pentru sugari sunt recomandate plimbările zilnice în aer liber (minim 2 ore/săptămână).

5. Mineralele

Laptele matern are un aport optim de calciu necesar creșterii oaselor bebelușului, calciu care este ușor de absorbit și utilizat. De asemenea, laptele matern este sărac în sodiu (sare) și bogat în fier și zinc.

După 4-6 luni de hrănă exclusiv de la sân și epuizarea depozitelor de fier primite la naștere, sugarii au nevoie de suplimente de fier. Sursa cea mai bună o constituie cerealele îmbogățite cu fier introduse în dieta zilnică odată cu diversificarea alimentației.

Suplimentele de fier pentru nou-născut sunt obligatorii, în următoarele doze:

6 mg/zi până la vârsta de 6 luni

10 mg/zi până la vârsta de 3 ani

6. Apa

Cu cât copilul este mai mic, cu atât corpul lui conține mai multă apă. Laptele asigură în mod normal hidratarea corespunzătoare, aportul suplimentar de apă fiind recomandat doar dacă este foarte cald afară sau aerul este uscat.

Laptele matern și factorii imuni

Alăptatul la sân crește protecția împotriva infecțiilor datorită conținutului său de agenți antivirali și antibacterieni. Factorii imuni din laptele matern opresc dezvoltarea bacteriilor patogene din tubul digestiv și protejează sugarul împotriva afecțiunilor intestinale (vomă, diaree) în primele luni de viață. Anticorpii din laptele matern reduc severitatea și durata simpto-melor din infecțiile cu virusuri (rotavirus), infecțiile urechii interne sau infecțiile respiratorii.

Pe termen lung, copii hrăniți la sân au colesterolul din sânge mai mic și un risc scăzut de boli cardiovasculare.

În primele 2-3 zile de lactație sânii produc COLOSTRU, o substanță bogată în anticorpi și limfocite, provenite din sângele matern. Acesta asigură nou-născuților protecție împotriva bolilor pe care le-a avut mama și la care aceasta a devenit imună. Anticorpi conține și laptele, însă într-o cantitate mult mai mică.

Știați că…

Nu există nicio dovadă științifică conform căreia berea consumată de mamă ar avea proprietăți galactogene? În plus, alcoolul din bere trece direct în lapte și este absorbit de nou-născut, iar vitaminele din grupul B se găsesc și în alte alimente de bază (pâine, cereale, leguminoase), nu doar în băuturile alcoolice.

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 58-59

 

One Response to Alimentația la nou-născut
  1. I don’t even know how I finished up right here, however I thought this put up was once good. I do not recognise who you might be but definitely you’re going to a well-known blogger if you happen to aren’t already 😉 Cheers!


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *