Din punct de vedere al echilibrului ponderal și al problemelor legate de alimentație, bărbații sunt născuți sub o stea norocoasă din cel puțin 7 motive:

1 Au doar jumătate din numărul de celule adipoase al femeilor, compoziția de grăsime din organism fiind de 10-15%, comparativ cu 20-30% la femei.

2 Dispoziția grăsimii este androidă, pe burtă, șolduri și torace, în timp ce brațele și picioarele rămân subțiri. Această distribuție a surplusului ponderal în jumătatea superioară a corpului este determinată de hormonul masculin testosteron și are marele avantaj că este extrem de sensibilă la restricția calorică. Cura de slăbire la bărbați are rezultate imediate și substanțiale, grăsimea abdominală fiind prima care dispare prin dietă.

domni _ foto _ 23 Rata metabolismului bazal este crescută (1800 calorii/zi), deoarece cantitatea mare de țesut muscular din compoziția corpului consumă mai multă energie (mușchii „ard“ calorii, grăsimea nu). Aportul caloric zilnic pentru un bărbat cu activitate medie este de 2500 calorii, astfel încât și o restricție alimentară blândă, de 2000-2100 calorii/zi, va fi urmată imediat de scăderea în greutate.

4 Nu au celulită. Structura grăsimii subcutanate este specială la bărbați, celulele adipoase fiind despărțite de membrane conjunctive puternice, groase și cu direcție oblică, atașate de mușchii din profunzime. În felul acesta, chiar dacă există un surplus de grăsime, aspectul pielii rămâne neted.

5 Nu cunosc gustul amar al eșecului. Când se hotărăsc să slăbească, bărbații o fac cu seriozitate, pentru că recunosc că au o problemă, iar rezultatele nu întârzie să apară. Cura lor de slăbire este probabil prima și ultima, se adresează țintit unei situații precise, are un mecanism declanșator logic și eficient: m-am hotărât, țin dietă, slăbesc și apoi mă ocup de alte probleme, mai importante.

6 Dau vina ușor pe cei din jur pentru felul nesănătos în care mănâncă. Majoritatea bărbaților sunt hrăniți de mame, soții, iubite, soacre, deci au scuza copilărească: „am mâncat ce mi s-a dat“. Și este adevărat. Cu excepția situației în care masa are loc la restaurant și sunt responsabili pentru ceea ce comandă, în restul timpului bărbații mănâncă de foame și se mulțumesc cu ceea ce primesc. Din cauza asta probabil, după ce se căsătoresc și se așează la casa lor, „grija“ celor din jur se traduce imediat prin apariția burții. Fie că mâncarea este prea concentrată în calorii, fie că porțiile sunt prea generoase, alimentația bărbaților poate fi ușor echilibrată de „responsabila“ cu gătitul. Bărbații nu au fantezii culinare, nu vizitează noaptea frigiderul, nu au pofte, depresii sau slăbiciuni gastronomice, cel mult mai cer o porție în plus dacă nu s-au săturat.

Bărbații au 7-8 kg de mușchi în plus față de femei și consumă mult mai repede și mai multe calorii: 1 kg de mușchi „topește“ 20 cal/zi în stare de repaus, deci 150-200 calorii dispar zilnic doar prin apartenența la sexul puternic.

 

Viața bărbaților nu este dominată de lupta cu kilogramele, iar dacă femeile se gândesc la fiecare 20 de minute la subiecte legate de mâncare, ei se gândesc, la fel de des, la sex. Bravo lor!

7 Este suficient să renunțe complet la alcool și într-o lună, fără alte modificări în dieta zilnică, pot scăpa rapid de 2-3 kg. Alcoolul, pe lângă conținutul propriu de energie (7 cal/g), acționează ca un catalizator în reacțiile metabolice din organism, favorizând transformarea în grăsime a tuturor caloriilor consumate, indiferent dacă dieta este una echilibrată.

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 20-21

2 Responses to Echilibrul ponderal şi problemele alimentaţiei la bărbaţi
  1. Like!! Thank you for publishing this awesome article.

  2. Perfectly composed articles , thankyou for information. 🙂


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *