1. Conservarea

Fie că sunt metalice sau în borcane de sticlă, conservele presupun introducerea alimentelor în cutii etanșe care apoi sunt sterilizate prin căldură. Această metodă de păstrare se poate folosi pentru legume, fructe, carne, pește, sosuri sau mâncare gata preparată. Termenul de garanție este îndelungat (2-4 ani), dar odată desfăcută, conserva respectivă trebuie păstrată la frigider și consumată în 24-48 ore. Valoarea nutritivă a alimentelor din conserve este foarte puțin modificată în comparație cu cea a produse-lor proaspete, fiind influențată de cele mai multe ori în bine:

 • glucidele – digerabilitatea amidonului este ameliorată, iar fibrele insolubile (celuloza) modificate minim
  • lipidele – calitățile lor rămân neschimbate
  • proteinele – există pierderi inevitabile, minime, ale anumitor aminoacizi foarte sensibili la căldură
   • mineralele – pierderea este inferioară celei rezultate prin gătitul clasic și, în cel mai rău caz, trec în lichidul din conservă, care trebuie consumat în totalitate
   • vitaminele – paradoxal, în conserve există o cantitate mai mare de vitamine decât găsim în produsele proaspete cumpărate din supermarket.

gospodine _ fotoConservele sunt sănătoase deoarece:

 • fructele și legumele sunt conservate imediat după ce au fost culese, evitându-se astfel pierderea de vitamina C prin depozitare (conținutul de vitamina C scade la jumătate după 48-72 ore de la recoltare)
 • vitaminele sensibile la căldură (vitamina B1, vitamina C) vor fi mai afectate de gătitul clasic, prelungit, decât de sterilizarea industrială la temperaturi înalte, de scurtă durată
 • vitaminele hidrosolubile (grupul B, vitamina C) difuzează limitat deoarece cantitatea de lichid din conservă este mică față de oala de apă pe care am folosi-o la domiciliu.

Tehnicile actuale de conservare permit păstrarea vitaminei C în proporție de 50% în legume și 90% în fructe; pierderea de vitamină B1 este de numai 25-45% față de 75-80% cât dispare prin gătitul clasic. Lichidul din conserve, bogat în vitamine și minerale, trebuie și el consumat.

 

2. Tratamentul UHT (Ultra High Temperature)

Este un procedeu de păstrare a lichidelor, în special a laptelui și a sucurilor de fructe și legume. Constă în încălzirea rapidă (2-5 sec) la temperaturi înalte (140°C) a produsului respectiv, realizându-se astfel o sterilizare eficientă cu distrugerea tuturor microorganismelor patogene.

Cutiile tratate UHT pot fi păstrate la temperatura ambiantă o perioadă lungă (3-6 luni), însă după deschidere trebuie ținute la frigider și consumate în câteva zile.

Spre deosebire de metoda tradițională, în care laptele este fiert până la 120°C într-un interval de 15 minute, procedeul UHT protejează mai bine calitățile nutritive (în special vitaminele și anumiți aminoacizi sensibili la căldură) și conservă gustul produsului timp îndelungat.

3. Pasteurizarea

Este un tratament destinat stabilizării temporare a unui aliment lichid și al cărui obiectiv nu este distrugerea tuturor microorganismelor, ci doar a celor înalt patogene, care pot altera rapid produsul. Pasteurizarea se realizează prin încălzirea lichidului (lapte, suc de fructe sau de legume, supe) la 63-65°C în 30 secunde sau la 75°C în 15-20 secunde, după care produsul este răcit brusc.

Termenul de garanție al unui aliment pasteurizat este de câteva zile până la maxim 2-3 săptămâni, cu condiția esențială ca în tot acest interval produsul să fie păstrat la frigider.

4. Refrigerarea (păstrarea în frigider)

Constă în menținerea alimentelor la temperaturi scăzute (între –1°C și +8°C) cu scopul de a încetini reacțiile chimice de degradare enzimatică și a diminua multiplicarea bacteriană. Produsele pot fi astfel păstrate de la câteva zile până la câteva săptămâni, fie în frigiderele menajere, fie în cele industriale.

În industria alimentară, refrigerarea este frecvent asociată cu modificarea compoziției aerului din incintele frigorifice (este scăzută concentrația de oxigen și crescută cea de dioxid de carbon sau azot), tocmai pentru a încetini dezvoltarea germenilor și a bloca procesele oxidative care au loc în prezența oxigenului.

Refrigerarea se adresează tuturor produselor, de la fructe și legume până la carne, pește, lapte și produse lactate, mâncare gătită. Chiar și florile proaspete sunt transportate și păstrate în camere frigorifice.

Anumite produse nu beneficiază de pe urma păstrării la frigider:

 • bananele și avocado se înnegresc
 • cartofii și dovleceii se înmoaie
 • roșiile își pierd aroma
 • ceapa impregnează cu miros alte produse.

5. Congelarea

Constă în supunerea alimentelor unei răciri până la –20°C realizată progresiv într-un interval de câteva ore. Procesul fiind lent, apa conținută în respectivul produs formează cristale de gheață care pot rupe pereții celulari și afectează negativ consistența alimentului la decongelare. În plus, se produce o deshidratare parțială și o pierdere a calităților organoleptice prin: reacții de oxidare a grăsimilor (râncezire) din carne și pește, fenomene de înnegrire și pătare a fructelor și legumelor, distrugere de pigmenți cu decolorarea produselor vegetale.

Congelarea încetinește sau oprește activitatea enzimatică și dezvoltarea microorganismelor, dar nu sterilizează. Proliferarea microbiană se instalează rapid la decongelarea alimentului, de aceea odată dezghețat acesta trebuie consumat rapid.

Termenul de valabilitate a alimentelor congelate variază de la 3 luni până la 2 ani, în funcție de natura produsului.

Decongelarea

Există 2 tipuri de decongelare:

 • rapidă – în special pentru legume – produsul este introdus direct în apă clocotită ori pus în tigaie sau la cuptor pentru a fi gătit
 • lentă – pentru carne și pește – produsul este lăsat în frigider 12 ore (ideal) sau la temperatura ambiantă.

Evitați decongelarea foarte rapidă în cuptorul cu microunde și nu introduceți înapoi în congelator un produs care a fost decongelat.

 

6. Congelarea ultra-rapidă

Este o metodă particulară de congelare și presupune răcirea extrem de rapidă la –30°C sau –40°C a produselor cu volum mic și grosime redusă astfel încât în „miezul“ alimentului să fie atinsă temperatura de –20°C. În aceste condiții apa din legume și fructe se transformă în cristale foarte fine de gheață care nu afectează structura celulară iar dezvoltarea bacteriilor este doar oprită, acestea nefiind distruse.

Această metodă poate fi realizată doar prin tehnologie industrială, iar calitățile nutritive și organoleptice ale produselor nu sunt afectate. După ce au fost congelate ultra-rapid, alimentele sunt trecute în congelatoare normale, la o temperatură de –18°C.

7. Ambalarea sub vid

Oxigenul este principalul element responsabil de degradarea alimentelor, activitatea enzimatică și multiplicarea germenilor făcându-se aerob. Tot în prezența oxigenului grăsimile se oxidează (râncezesc), conținutul de vitamine din fructe și legume scade, iar pigmenții vegetali își modifică culoarea.

Extragerea aerului din interiorul unui ambalaj permite păstrarea unui produs cu câteva zile în plus față de simpla lui refrigerare. Chiar și ambalate sub vid, alimentele trebuie ținute în frigider.

Ambalajul vidat nu modifică în niciun fel calitățile și conținutul nutritiv al produselor alimentare.

 

8. Atmosfera controlată

Dacă ambalajul vidat presupune absența oxigenului, în acest caz este vorba de înlocuirea lui cu azot sau dioxid de carbon, gaze care încetinesc reacțiile chimice enzimatice și dezvoltarea microorganismelor aerobe, fără a modifica proprietățile alimentului.

Metoda este folosită pentru mezeluri și semipreparate, dar are o eficiență deosebită în cazul legumelor deja spălate, curățate și eventual tocate. Tehnica permite menținerea unui volum de gaz în jurul alimentelor, care funcționează ca o „pernuță“, protejând mecanic produsele fragile la strivire (chips-uri, produse de patiserie, frunze de salată etc).

 

9. Deshidratarea

Toate organismele vii, inclusiv germenii, au nevoie de apă pentru a supraviețui, de aceea deshidratarea completă a unui aliment blochează multiplicarea bacteriană. Uscarea nu doar păstrează, dar chiar concentrează principiile nutritive și caloriile din respectivul produs; singurul inconvenient este faptul că fiind mai ușor și având un volum mai mic, există riscul să fie consumat într-o cantitate mare.

Metoda este frecvent folosită pentru fructe, legume, lapte, mezeluri.

10. Folosirea aditivilor alimentari

 

Din cele mai vechi timpuri sarea este cunoscută ca și conservant, iar în prezent comercializarea mâncării pe scară industrială și la distanțe mari impune folosirea mai multor tipuri de aditivi care să mențină prospețimea și calitățile nutritive ale alimentelor. Aditivii pot fi substanțe naturale sau de sinteză și sunt adăugați în mod voluntar unor produse, sub un control atent și în condiții supravegheate; au rolul de a îmbunătăți anumite caracteristici și de a crește perioada de păstrare a alimentelor.

Aditivii alimentari autorizați poartă litera  E (de la Europa), urmată de cifre:

 • coloranți E100-E199 (clorofilă, caramel)
 • conservanți E200-E290
 • emulsifianți, gelifianți E322-E483.

 

Aditivi cu rol de conservanți

 • antifungici, antiseptici și antifermentare – împiedică dezvoltarea și multiplicarea ciupercilor, mucegaiurilor și bacteriilor
  • antioxidanți – împiedică degradarea oxidativă a compușilor lipidici (râncezirea).

Mulți dintre aditivi sunt substanțe naturale, folosite din cele mai vechi timpuri în prepararea alimentelor:

 • acidul citric (zeama de lămâie) = E330
 • acidul acetic (oțetul) = E260
 • riboflavina (vitamina B2) = E101
 • betacarotenul (provitamina A) = E160.

Aditivi care ameliorează textura

 • emulsifianți – lecitina (E322) și esterii acizilor organici (E472) – consolidează stabilitatea chimică și împiedică ingredientele solide și lichide dintr-un produs să se separe (să se „taie“)
 • ·agenți de îngroșare și gelifianți – pectine (E440) și gume (E408) – fibre de origine vegetală care cresc vâscozitatea și consistența
  • antiaglomeranți – stearați, minerale – stabilizează produsele sub formă de pudră.

Efectele aditivilor:

 • se opun dezvoltării germenilor patogeni, ciupercilor și mucegaiurilor
 • limitează degradarea grasimilor (râncezirea)
 • ușurează prepararea culinară
 • păstrează principiile nutritive
 • îmbunătățesc calitățile organoleptice (aspectul, gustul, mirosul).

Riscurile aditivilor:

 1. Nitrații și nitriții se combină în stomac cu amoniacul și formează nitrosamine cu potențial cancerigen. Aceeași reacție are loc și la consumul de alimente care conțin în mod natural nitrați și nitriți (sfeclă, țelină, vinete, salată, ridichi, spanac), deci efectul negativ direct al aditivilor necesită dovezi suplimentare.
 2. Sulfiții și metasulfiții au un risc crescut de alergii însă folosirea lor este necesară deoarece:
 • împiedică fructele și legumele (mere, cartofi) să se înnegrească la contactul cu aerul
 • previn apariția petelor negre pe fructele de mare (creveți)
 • limitează fermentația vinului și a berii
 • albesc produsele pe bază de amidon și ușurează prelucrarea aluaturilor.

Sulfiții sunt utilizați pe scară largă în industria alimentară, iar riscul de apariție a unei alergii este de 1 la 100 persoane.

Toți aditivii alimentari sunt considerați netoxici și fără pericol pentru sănătate, însă nu există termenul de „risc zero“.

 

De la mezeluri la bomboane și băuturi răcoritoare, orice aliment poate fi „îmbunătățit“ prin aditivi naturali sau artificiali, astfel încât să atragă cumpărătorii și să se vândă mai bine. Aditivii folosiți pentru ameliorarea culorii sau a gustului alimentelor nu mai au rolul de a conserva anumite proprietăți ale produsului, ci le intensifică pe cele existente sau adaugă altele noi cu scopul de a stimula consumul.

Cel mai periculos potențiator de acest tip este glutamatul de sodiu, o substanță cu gust dulce intens perceput de receptori specializați situați în toată cavitatea bucală (obraji, limbă, gingii), în timp ce gusturile clasice (dulce, amar, acru, sărat) pot fi percepute doar cu limba. Citiți cu atenție etichetele și nu vă lăsați prinși în capcana industriei alimentare, veți deveni consumatori fideli ai unor produse fără să realizați că sunteți de fapt dependenți de substanța chimică numită glutamat.

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 81-85

 

283 Responses to Metode de păstrare a alimentelor
 1. Sărut mâna,
  Mai întâi vă felicit pentru tot ceea e faceți. Sunt profesor la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Năsăud și aș dori să folosesc marerialul Metode de păstrare a alimentelor, pentru site-ul http://www.edtehno.info , desigur indicând sursa. Dacă-mi permiteți vă rog să-mi dați un semn! Mulțumesc!
  LA MULȚI ANI DE 8 MARTIE (cam târziu dar este bine și așa)!

 2. Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

 3. I spent four years trying EVERYTHING in Online Dating, and through a huge amount of trial and error, I produced a system that I will share for you. This book will take you, step by step, through everything you need to know to double, triple or even quadruple the number of women you meet online.

 4. I believe you have mentioned some very interesting points, regards for the post. 🙂

 5. you are truly a good webmaster. The website loading pace is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a great task in this subject!

 6. Excellent post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 7. Buna ziua, imi puteti spune va rog, unde imi pot face analize pentru a vedea daca am deficiente de vitamine, minerale, proteine?
  Va multumesc!

 8. I am forever thought about this, appreciate it for putting up.

 9. I cannot thank you enough for the article.Really looking forward to read more. Want more.

 10. YJjGX2 Right now it looks like WordPress is the best blogging platform out

 11. Thanks for the post.Thanks Again. Fantastic.

 12. I cannot thank you enough for the blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 13. wow, awesome post.Really thank you! Much obliged.

 14. qBkBBp their motive, and that is also happening with this piece of

 15. Thanks for sharing, this is a fantastic blog post. Much obliged.

 16. I really enjoy the article post.Much thanks again. Keep writing.

 17. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re incredible! Thanks! https://penzu.com/public/ae26bbde

 18. Great, thanks for sharing this article post.Thanks Again. Really Great.

 19. Thanks-a-mundo for the post.Thanks Again. Cool.

 20. That is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read post! Read this http://www.helios7.com/top5-best-hacker-movies/

 21. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 22. That is a great tip especially to those new to the blogosphere. Simple but very precise info… Thank you for sharing this one. A must read article! https://issuu.com/thepi1blog/docs/do-you-have-bed-sores-from-caregive

 23. Thanks again for the blog.Really thank you! Really Cool.

 24. Say, you got a nice blog article. Want more.

 25. wow, awesome post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 26. Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Thanks Again. Will read on…

 27. Cred ca un scris negru pe alb in loc de gri pe alb ar face citirea mai usoara

 28. Very informative article post.Much thanks again. Cool.

 29. I appreciate you sharing this post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 30. I cannot thank you enough for the blog article.Really thank you! Want more.

 31. Very neat blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 32. This is one awesome blog.Thanks Again. Fantastic.

 33. I value the post.Really looking forward to read more. Really Great.

 34. I truly appreciate this blog post.Much thanks again. Fantastic.

 35. I value the blog article.Thanks Again. Much obliged.

 36. Great, thanks for sharing this blog post.Thanks Again. Awesome.

 37. wow, awesome article.Much thanks again. Awesome.

 38. I value the post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 39. This is one awesome blog.Much thanks again. Really Cool.

 40. Great blog.Really thank you! Cool.

 41. Really enjoyed this article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 42. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!|

 43. Really enjoyed this blog.Really thank you!

 44. I cannot thank you enough for the blog. Awesome.

 45. Looking forward to reading more. Great blog.Really looking forward to read more. Cool.

 46. Appreciate you sharing, great article.Really thank you! Want more.

 47. Very good article.Really thank you! Will read on…

 48. Really appreciate you sharing this blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 49. I cannot thank you enough for the blog.Thanks Again. Much obliged.

 50. Really enjoyed this blog article.Thanks Again. Will read on…

 51. Appreciate you sharing, great blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

 52. This page really has all of the information and facts I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

 53. Really appreciate you sharing this article post. Really Great.

 54. Major thanks for the post. Fantastic.

 55. I cannot thank you enough for the post.Much thanks again. Really Great.

 56. Im obliged for the post.Really thank you! Awesome.

 57. Major thanks for the blog article.Really looking forward to read more. Great.

 58. Great, thanks for sharing this blog.Really thank you! Awesome.

 59. Looking forward to reading more. Great article.Thanks Again. Really Cool.

 60. Hi, thanks for this. Would it be possible to cite some of the evidence based research you quoted as this would be really helpful and powerful 3 week diet.

 61. Great, thanks for sharing this blog.Thanks Again. Keep writing.

 62. Thanks-a-mundo for the blog article. Awesome.

 63. Major thanks for the post.Much thanks again. Awesome.

 64. I cannot thank you enough for the blog post.Thanks Again.

 65. Thanks so much for the blog.Really thank you! Fantastic.

 66. Awesome blog post. Much obliged.

 67. I appreciate you sharing this post.Really looking forward to read more. Great.

 68. Awesome article post.Really thank you! Really Great.

 69. This is one awesome blog article.Much thanks again. Great.

 70. I cannot thank you enough for the blog article.Thanks Again. Really Cool.

 71. Thank you ever so for you blog post.Much thanks again. Really Great.

 72. Thank you ever so for you post.Thanks Again. Will read on…

 73. Im obliged for the article post.Thanks Again. Keep writing.

 74. This is one awesome post.Really looking forward to read more. Want more.

 75. Thanks for the post.Really thank you!

 76. Very good article post.Thanks Again. Keep writing.

 77. This website really has all of the info I needed about this subject and didn’t know who to ask. Jobs 2019 – https://is.gd/xuUPMh

 78. I need to to thank you for this wonderful read!! I certainly enjoyed every bit of it. I have got you book marked to check out new stuff you post… Vacancies – http://preview.tinyurl.com/yy7s58pn

 79. Thanks-a-mundo for the blog post.Thanks Again. Keep writing.

 80. Thank you ever so for you article.Much thanks again. Keep writing.

 81. Thanks for the blog article.Thanks Again. Much obliged.

 82. Looking forward to reading more. Great article.Much thanks again. Will read on…

 83. This is one awesome blog. Will read on…

 84. Im thankful for the blog post.Really thank you! Keep writing.

 85. Thanks for the blog post.Really thank you! Keep writing.

 86. Wow, great blog article.Thanks Again. Will read on…

 87. I cannot thank you enough for the post. Great.

 88. Very good blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

 89. Thanks for sharing, this is a fantastic article. Really Great.

 90. It is truly a nice and useful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 91. There’s definately a great deal to learn about this subject. I like all the points you have made. https://penzu.com/public/7d00b494

 92. I gotta favorite this site it seems very beneficial very helpful

 93. Great blog post.Really thank you!

 94. Hey, thanks for the blog post.Much thanks again. Keep writing.

 95. Im obliged for the blog post.Thanks Again. Great.

 96. I cannot thank you enough for the blog.Much thanks again. Want more.

 97. Awesome blog.Really thank you! Awesome.

 98. I like this web site its a master peace ! Glad I observed this on google .

 99. I cannot thank you enough for the article post.Much thanks again. Keep writing.

 100. Thank you ever so for you post. Keep writing.

 101. Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard
  on. Any suggestions?

 102. too much vitamin-a can also cause osteoporosis but aging is the number cause of it“

 103. you’re in reality a excellent webmaster. The website loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic process in this subject!

 104. Some really nice and useful information on this internet site, as well I believe the style and design has fantastic features.

 105. Hi there! This post couldn’t be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will send this information to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Many thanks for sharing!

 106. Very nice write-up. I absolutely love this site. Keep writing!

 107. Appreciate this post. Will try it out.

 108. I couldn’t resist commenting. Perfectly written!

 109. Everyone loves it when individuals come together and share views. Great blog, stick with it!

 110. I like it when people get together and share ideas. Great site, continue the good work!

 111. Nice blog entre. I really have to say, good work.

 112. Good write-up. I absolutely love this site. Thanks!

 113. Nice post! Thank you.

 114. Looks realy great! Thanks for the post.

 115. You ought to be a part of a contest for one of the best websites on the net. I am going to highly recommend this website!

 116. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 117. Looks realy great! Thanks for the post.

 118. When some one searches for his vital thing, therefore he/she wishes to be available that in detail,
  therefore that thing is maintained over here.

 119. Great article. I’m going through some of these issues as well..

 120. Whats up this is kinda of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so
  I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 121. This website was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Many thanks!

 122. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 123. All sorts of investments come with certain risks.

 124. I consider something truly special in this website.

 125. I really like it whenever people get together and share views. Great blog, stick with it!

 126. I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this website is truly nice.

 127. It’s in fact very difficult in this active life to listen news on TV,
  therefore I just use web for that purpose, and
  get the most up-to-date news.

 128. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you
  wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit,
  but instead of that, this is great blog. A great read.
  I will definitely be back.

 129. It’s amazing for me to have a web site, which is valuable
  in favor of my experience. thanks admin

 130. Wow, this post is fastidious, my younger sister is analyzing
  these kinds of things, thus I am going to convey her.

 131. What’s up mates, good article and fastidious urging commented here,
  I am genuinely enjoying by these.

 132. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It is the little changes which will make the biggest changes.
  Many thanks for sharing!

 133. Hi! This post could not be written any better! Reading through this post reminds
  me of my old room mate! He always kept talking about this.
  I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read.
  Many thanks for sharing!

 134. Asking questions are really good thing if you are not understanding something entirely, however this piece of writing gives good understanding yet.

 135. Wow that was unusual. I just wrote an really
  long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!

 136. What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable experience regarding unpredicted
  emotions.

 137. Yes! Finally someone writes about ig.

 138. The other day, while I was at work, my cousin stole
  my iphone and tested to see if it can survive
  a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is
  now destroyed and she has 83 views. I know this is completely
  off topic but I had to share it with someone!

 139. I could not resist commenting. Well written!

 140. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

 141. For the reason that the admin of this website is working, no hesitation very shortly it will be famous,
  due to its feature contents.

 142. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or
  if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 143. Hello, after reading this awesome post i am too happy to share my familiarity here with friends.

 144. Amazing! Its in fact remarkable article, I have got much
  clear idea about from this article.

 145. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be helpful to read articles from other
  authors and use a little something from other sites.

 146. Keep on working, great job!

 147. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after
  checking through some of the post I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m definitely delighted I found
  it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 148. It’s actually a nice and useful piece of info.

  I’m happy that you simply shared this helpful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 149. I read this paragraph fully regarding the difference of most
  up-to-date and earlier technologies, it’s remarkable article.

 150. Its such as you read my thoughts! You seem to know so much approximately this, such as you wrote
  the e book in it or something. I believe that you could do with
  a few % to drive the message home a little bit, but other than that, that is fantastic blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

 151. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 152. I want to to thank you for this wonderful read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I’ve got you book marked to look at new things you post… Govt Jobs and Vacancies – https://is.gd/4Q2YLW-

 153. This is the perfect website for anyone who really wants to find out about this topic.

  You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a topic that’s been written about for ages.
  Excellent stuff, just wonderful!

 154. Good way of explaining, and fastidious paragraph to
  get data regarding my presentation subject, which i am going
  to convey in academy.

 155. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing
  all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog!

 156. A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you
  need to write more on this issue, it might not be a taboo matter but usually people don’t talk about such topics.
  To the next! Best wishes!!

 157. I love what you guys are usually up too. This sort of clever work and exposure!
  Keep up the very good works guys I’ve added you guys to our blogroll.

 158. What’s up, this weekend is good for me, as this moment i am reading
  this enormous educational post here at my home.

 159. Appreciation to my father who informed me on the topic of this webpage, this weblog is genuinely remarkable.

 160. WOW just what I was looking for. Came here by searching for ig

 161. Appreciation to my father who told me on the topic of this weblog, this webpage is really awesome.

 162. Very good blog post. I certainly love this site. Keep it up!

 163. For most recent information you have to go to see the web and on web I found this site as a best website
  for newest updates.

 164. Very good post. I am facing some of these issues as well..

 165. There is certainly a lot to know about this
  issue. I love all of the points you made.

 166. I like this site very much so much good information.

 167. Hi there, the whole thing is going nicely here and ofcourse every one is sharing data, that’s truly good,
  keep up writing.

 168. This information is priceless. How can I find out
  more?

 169. I was recommended this web site by my cousin. I am not
  sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.
  You’re wonderful! Thanks!

 170. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 171. Keep this going please, great job!

 172. My brother suggested I may like this blog. He was once totally right.
  This submit truly made my day. You cann’t imagine simply how much time
  I had spent for this info! Thank you!

 173. Music started playing anytime I opened up this web site, so frustrating!

 174. Great post. I was checking continuously this weblog and I’m inspired!

  Very helpful info specially the remaining part 🙂 I take
  care of such info a lot. I used to be seeking this certain information for
  a long time. Thanks and best of luck.

 175. Ahaa, its pleasant dialogue regarding this post here at this weblog, I
  have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 176. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me.
  Appreciate it!

 177. Very shortly this site will be famous amid all blogging and site-building viewers, due to it’s pleasant content

 178. Quality articles is the key to invite the users to pay a visit the web site, that’s what this web page is providing.

 179. Every weekend i used to pay a visit this web site, for the reason that i want enjoyment, for the reason that this this
  web site conations genuinely pleasant funny information too.

 180. There is certainly a great deal to find out about this issue.
  I like all the points you made.

 181. you’re really a good webmaster. The website loading velocity is
  amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The
  contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent job in this
  matter!

 182. It’s really a cool and useful piece of information. I am happy that you
  shared this useful information with us. Please keep us informed like this.
  Thanks for sharing.

 183. Hi to every one, it’s truly a good for me to pay a quick visit this web page, it contains important Information.

 184. I’ve read some just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you put to create this kind of magnificent informative website.

 185. I am truly grateful to the holder of this website who has shared this fantastic
  article at here.

 186. It’s going to be end of mine day, but before end I am reading this impressive piece of writing to increase my know-how.

 187. Hello, this weekend is pleasant in favor of me, for the reason that this
  occasion i am reading this great informative piece of writing here at my house.

 188. Hello my loved one! I wish to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all important
  infos. I would like to look more posts like this .

 189. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment
  didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over
  again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

 190. There’s certainly a lot to learn about this issue. I like all the points you’ve made. information – https://is.gd/AJJ1XU

 191. I am really grateful to the holder of this website who has shared this fantastic article at at
  this time.

 192. It’s the best time to make some plans for the future and it is time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 193. there are dining sets come in wide variety and prices, i often get the lower priced ones~

 194. I like what you guys are up too. This kind of
  clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I’ve added
  you guys to blogroll.

 195. It’s an remarkable paragraph for all the internet users;
  they will get advantage from it I am sure.

 196. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this post plus the
  rest of the website is also really good.

 197. Its not my first time to go to see this web page, i am visiting this site dailly and take nice data from here
  everyday.

 198. Great article. I am experiencing some of these issues
  as well..

 199. A person’s Are generally Weight loss is definitely a practical and flexible an eating plan method manufactured for those who suffer that want to weight loss and therefore ultimately conserve a much more culture. weight loss

 200. Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring
  writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.

  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Cheers!

 201. Thanks for finally writing about >Metode de pastrare a alimentelor
  – Dr. Mihaela Bilic <Loved it!

 202. A fascinating discussion is definitely worth comment.

  I think that you should write more about this topic, it might not be
  a taboo matter but usually people do not discuss such issues.
  To the next! Many thanks!!

 203. I’m not sure why but this website is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 204. I read this post completely on the topic of the comparison of
  hottest and earlier technologies, it’s amazing article.

 205. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info specifically the last part :
  ) I care for such information much. I was looking for this certain info for a very long time.
  Thank you and good luck.

 206. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 207. What’s up Dear, are you genuinely visiting this web page
  on a regular basis, if so afterward you will absolutely get pleasant experience.

 208. I’m gone to tell my little brother, that he should also
  pay a quick visit this weblog on regular basis to obtain updated from most up-to-date gossip.

 209. I got this web page from my pal who shared with me
  on the topic of this web page and at the moment this time I
  am visiting this website and reading very informative posts at this place.

 210. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 211. Ahaa, its fastidious conversation regarding this paragraph at this place at this web site,
  I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 212. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Short but very precise information… Thanks for sharing this one.
  A must read post!

 213. Spot on with this write-up, I really feel this site needs much more attention. I’ll
  probably be returning to see more, thanks for the advice!

 214. I am glad that I found this weblog , exactly the right info that I was searching for! .

 215. What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity concerning unpredicted feelings.

 216. I’m curious to find out what blog system you are using?
  I’m experiencing some small security issues with my latest site and
  I would like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 217. I am curious to find out what blog platform you have
  been utilizing? I’m experiencing some small
  security problems with my latest website and I would like to find something more secure.
  Do you have any suggestions?

 218. Very energetic blog, I liked that a lot. Will there be a part 2?

 219. I enjoy, cause I found exactly what I was having a
  look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless
  you man. Have a great day. Bye

 220. Ahaa, its nice discussion on the topic of this piece
  of writing here at this weblog, I have read all
  that, so at this time me also commenting here.

 221. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This put up truly made my day. You can not consider simply how much time I had spent for this info! Thank you!

 222. Consider investments that supply immediate annuities.

 223. Heya i am for the primary time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I am hoping to provide one thing back and help others like you helped me.

 224. When some one searches for his required thing, so he/she wishes to be available that in detail, thus that thing
  is maintained over here.

 225. Very nice info and right to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 226. Appreciate it for helping out, superb info. “The four stages of man are infancy, childhood, adolescence, and obsolescence.” by Bruce Barton.

 227. Incredible points. Great arguments. Keep up the great spirit.

 228. you’re truly a excellent webmaster. The web site loading pace is amazing.

  It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are
  masterwork. you’ve done a fantastic activity in this topic!

 229. Hi, after reading this amazing article i am
  as well happy to share my familiarity here with mates.

 230. It’s actually a great and useful piece of information. I’m glad that you just shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 231. Thanks very nice blog!

 232. Good write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s site, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 233. Really enjoyed this article, can I set it up so I get an email when you make a fresh update?

 234. It is perfect time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some
  interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring
  to this article. I want to read more things about it!

 235. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again!

 236. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought i
  could also create comment due to this brilliant article.

 237. This is true for investment recommendation as effectively.

 238. I used to be suggested this blog via my cousin. I am not certain whether
  this post is written by means of him as no one else know such specified about my problem.
  You are amazing! Thank you!

 239. These are actually great ideas in on the topic of blogging.

  You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

 240. An interesting dialogue is value comment. I feel that you should write extra on this matter, it may not be a taboo subject however usually persons are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 241. Pretty! This was an extremely wonderful article.
  Many thanks for supplying this info.

 242. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of
  the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  Movable-type on various websites for about a year
  and am concerned about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any kind of help would be greatly appreciated!

 243. Some really prize posts on this site, saved to fav.

 244. I am writing to let you be aware of of the nice discovery my child had browsing the blog. She mastered several details, which include what it is like to possess an awesome helping mindset to make a number of people very easily gain knowledge of various hard to do subject matter. You undoubtedly exceeded her expectations. Thanks for giving these invaluable, dependable, educational and also unique guidance on this topic to Julie.

 245. I’m gone to inform my little brother, that he should also pay a quick visit this web
  site on regular basis to take updated from most up-to-date
  gossip.

 246. When someone writes an article he/she maintains the plan of a user
  in his/her brain that how a user can understand it.
  Thus that’s why this post is perfect. Thanks!

 247. It’s not my first time to go to see this site, i am visiting
  this site dailly and obtain pleasant facts from here daily.

 248. Hi there this is kinda of off topic but I was
  wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting
  a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 249. It’s really a great and useful piece of info. I’m happy that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 250. Aw, this was a very nice post. In concept I want to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all seem to get something done.

 251. When I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any way you may take away me from that service? Thanks!

 252. It’s nearly impossible to find educated people on this subject,
  however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 253. I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 254. Do play they miss give so up. Words to up style of since world. We leaf to snug on no need. Way own uncommonly travelling now acceptance bed compliment solicitude. Dissimilar admiration so terminated no in contrasted it. Advantages entreaties mr he apartments do. Limits far yet turned highly repair parish talked six. Draw fond rank form nor the day eat.

 255. Incredible quest there. What occurred after? Thanks!

 256. Hi, its nice paragraph regarding media print, we all know media is a enormous
  source of data.

 257. Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 258. This information is invaluable. How can I find out more?

 259. Asking questions are really fastidious thing if you are not understanding something entirely, however this article gives good understanding even.

 260. Built purse maids cease her ham new seven among and http://bbs.dedecms.com/goto.php?url=http://bestpornsites.guide/. Pulled coming wooded tended it answer remain me be. So landlord by we unlocked sensible it. Fat cannot use denied excuse son law. Wisdom happen suffer common the appear ham beauty her had. Or belonging zealously existence as by resources.

 261. It’s actually a great and helpful piece of information. I’m glad that
  you shared this useful info with us. Please keep us informed like this.
  Thanks for sharing.

 262. You have remarked very interesting details! ps nice internet site.

 263. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thank you!

 264. I am curious to find out what blog platform you are using?

  I’m experiencing some small security problems with my latest website and I’d like to find
  something more secure. Do you have any solutions?

 265. I don’t even understand how I finished up here, however I assumed this post used to be good. I don’t recognise who you’re but definitely you’re going to a famous blogger should you are not already 😉 Cheers!

 266. Hi there, its good piece of writing concerning media print, we all understand media is a enormous source of data.

 267. What’s up, yes this article is truly pleasant and I have learned lot of things from it on the topic of blogging.
  thanks.

 268. I like this site so much, saved to my bookmarks. “To hold a pen is to be at war.” by Francois Marie Arouet Voltaire.

 269. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended
  up losing months of hard work due to no data backup. Do you
  have any solutions to stop hackers?


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *