La prima vedere postul este abținerea temporară de la anumite alimente. Biblic vorbind, lui Adam în Rai i s-a pus o singură interdicție, putea să mănânce de oriunde cu o singură excepție. Tocmai interzicerea mărului a atras-o pe Eva, iar apoi și pe Adam. Cu alte cuvinte situația noastră actuală, de muritori și păcătoși, s-ar datora tocmai mâncării.

Un alt fel de „dietă“ este cea determinată de credința religioasă. Toate religiile vorbesc despre post… și de ce nu? Ești ceea ce mănânci, dar nu poți spune că ești un aliment. Nu se poate vorbi despre post fără a privi și latura metafizică a simplului act de a mânca. Nu trăiești doar ca să mănânci.

Postul în sine este o conștientizare a unui reflex înnăscut, un autocontrol. Omul trebuie să-și dovedească sieși că este mai mult decât ceea ce se vede. Este mai mult decât un trup, sau cel puțin mai există în el o latură care ține de o altă realitate.

credinciosi _ foto _ 2Abstinența, asceza sunt dovezi ale desprinderii omului de animalitate. De altfel ho antropos (omul) înseamnă cel ce privește în sus, iar religia îl definește ca fiind chipul slavei negrăite a lui Dumnezeu, deși poartă rănile păcatelor. Fiind deci superior, omul trebuie să-și depășească stadiul animalic, să-și dovedească superioritatea și stăpânirea de sine. și de unde ar putea începe mai bine dacă nu de la mâncare? Cu alte cuvinte: sunt om deci mă abțin. A fi este condiționat de a posti. Postitorul nu desconsideră mâncarea sau băutura, nu este un sătul de toate, căruia nu-i mai trebuie nimic, un Hamlet care spune plictisit: „nu găsesc nicio plăcere în femeie, nici în bărbat…“. Este paradoxal, dar trebuie reținut că cel care postește cu adevărat păstrează bucuria mâncării, dar o așteaptă cu răbdare și mulțumire. El găsește în actul de a mânca și o altă latură decât simpla satisfacere fiziologică. În loc de plăcerea gustului, atât de mediatizată, omul descoperă bucuria sufletească de a-și depăși condiția, de a fi superior unui aliment. Mâncarea devine un element religios și tocmai de aceea postul este atât de umanizant. Omul se dovedește a fi superior pântecelui și poate descoperi în sine și alte elemente decât stomacul. De aceea cel ce și-a biruit trupul și-a biruit firea, iar cel ce și-a biruit firea mai presus de fire s-a făcut.

Postul este continua strădanie de a domina cu spiritul, voința și mintea instinctele, patimile și pornirile firii.

Postul este un act personal și conștient. În momentul când el este impus, fără a i se explica scopul, postul este de neînțeles. Copiii mici, spre exemplu, nu pot posti pentru că nu conștientizează acest lucru. Dar ce este postul în sine? Este o faptă bună? Nu. Mai degrabă putem vorbi despre un exercițiu, despre un antrenament al spiritului nostru pentru a ajunge la fapte bune. O educație. Dar îndemnând la post nu-i diminuăm omului plăcerile atât de puține ale vieții? N-ar fi mai bine să trăiască omul ghiftuit, în plăceri, comod și sătul? Iată un punct de unde începe toată filosofia lumii: a posti sau a nu posti?

Întrebat fiind un fost condamnat politic despre ce a învățat în reeducarea de la Aiud, acesta a răspuns: „Eu am învățat să iau bucata cea mai mică“. Deci postul umanizează, pe când mâncarea pe săturate ține mai mult de trup, ca să nu spunem de animalitate. Când mănânci pe săturate ești satisfăcut că ți-ai umplut stomacul, când postești satisfacția vine de la lupta și victoria pe care ai avut-o cu tine. Este vorba despre permanenta dispută dintre filozof și lume. Teoria evoluției spune că omul vine din maimuță, iar comodul, sătulul, spectatorul lumii moderne o confirmă, dar în sens invers: omul devine maimuță, întregind parcă un ciclu al degradării. Acestei degradări se opune postitorul, dovedindu-și prin biruința de sine că omul poate evada din cercul vicios.

A posti deci nu este un îndemn, ci un drept al omului de a deveni om, de a-și măsura puterile și capacitățile sufletești în raport cu atracțiile și plăcerile lumii. Cine te poate opri să te lupți cu tine, mai ales atunci când ai ceva de îmbunătățit, de desăvârșit?

Din punct de vedere strict material, o viață trăită în comoditate și autosuficiență este „mai mortală“ decât una de luptă și îndrăzneală.

Importantă este atitudinea, voința, exercițiul… aproape ca în orice dietă. Pentru un credincios postitor, postul se îmbină cu milostenia, cu rugăciunea.

Deci, afară de mâncare mai este ceva. Acel ceva ține de suflet, de fapte bune. Răul nu este în mâncare, dovadă fiind faptul că alimentele în sine nu sunt interzise decât temporar. Această atitudine poartă în sine o anume taină.

Poți mânca de toate. „Nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese“. Toate sunt curate. Dar toate au un timp al lor.

Un vegetarian interzice carnea ca fiind toxică sau dăunătoare sănătății și vieții. Un postitor va interzice carnea pentru exercițiu de voință, pentru ascultare. Scopul vegetarianului modern este viața lungă, sănătatea, amânarea morții. Scopul postitorului este înțelegerea vieții ca supunere, împăcarea cu destinul uman. Vegetarianul are o atitudine față de mâncare. Postitorul depășește latura materială, tinde spre desăvârșire, pentru el a mânca este un act religios. Până unde poate merge postul? Cum poți posti cu adevărat? Pot apărea exagerări? Postul este în primul rând o ascultare, care dovedește capacitatea sufletească a omului. Fiind o ascultare, postul trebuie așezat în cadrul rânduit de către autoritatea religioasă care-l recomandă. Este un exercițiu personal, dar care ține și de anumite reguli. Cu alte, cuvinte nu poți numi post orice cură de slăbire. În cazul ortodocșilor putem spune că în săptămână sunt două zile de post (miercurea și vinerea) și patru posturi mari peste an (al Paștilor, al Crăciunului, al Sfintei Marii și al Sfinților Apostoli). În an mai sunt și alte zile speciale de post. Dacă numărăm zilele dedicate postului putem constata că ele sunt mai multe decât cele de dezlegare. Interesantă este și săptămâna numita albă, sau a brânzei, care interzice doar carnea. Și totuși de ce aceste prescripții clare, chiar la nivel de mărunțișuri? Nu se creează oare impresia că sunt niște impuneri inutile, că sunt depășite? Părerea mea personală este că toate aceste elemente sunt date tocmai pentru a conștientiza cât mai atent actul mâncării. Noi mâncăm zilnic, de aceea în fiecare zi trebuie să luăm aminte la acest act. Toate curele de slăbire „ratate“ se datorează faptului că respectivii ambițioși s-au pierdut pe traseu. După un timp, variind în funcție de ambiții și de tentații, au părăsit ritmul… Ori, postul pare a rezolva această problemă, iar abundența de sfaturi constituie tocmai grija de a nu slăbi ritmul.

A posti cu adevărat înseamnă a lega trupul de facultățile tale superioare: voință, rațiune, simțire. Înseamnă nu doar a ținti o atitudine superioară, ci și a o dobândi. Înseamnă a face milostenie, a îmbina postul cu rugăciunea, pentru că rugăciunea este hrana sufletului, așa cum mâncarea este hrană pentru trup.

Postul Paștilor ocolește astenia de primăvară; explicația ar consta într-o perioadă de curățire a organismului, de care este nevoie mai ales primăvara. Deși s-ar putea obiecta că postul aduce anemie și slăbiciune, totuși se poate vorbi de o curățire de toxine, uneori chiar la nivelul gândirii. Postul Crăciunului are multe dezlegări la pește tocmai pentru că iarna organismul are nevoie de alimente mai consistente, care să-i crească rezistența la frig și îmbolnăvire. Postul poate fi perceput de organism ca o pauză, o odihnă, mai ales într-un regim alimentar de îmbuibare. Postul săptămânal de miercuri și vineri determină o mai bună funcționare a metabolismului.

Postitorul este mai rezistent la stresul cotidian, are răbdare. Gândurile trebuie uneori digerate ca un aliment. Cel care postește așteaptă cu bucurie evenimentul pentru care s-a pregătit îndelung. Postul nu privește digestia, ci omul întreg: trup, minte, suflet. Acesta implică și întărește capacitățile umane: rațiune, voință, sentiment. Postitorul este smerit deși tinde spre cele mai înalte valori, este împăcat cu sine deși trăiește în condiții umile, este activ și bucuros deși am aștepta o atitudine exact inversă. Nepostirea atrage după sine o blazare, o automatizare, toate zilele devin la fel și în consecință apare lipsa de interes, plictiseala. Mâncarea fără post devine un act inconștient. Țăranul român este prin excelență un postitor. Ascultarea, răbdarea, munca, jocul, portul, bucuria vieții, sărbătoarea – toate se împletesc cu postul. Tradiția vieții la țară are în centrul ei postul.

Deși simplu și pe cale de dispariție, țaranul român ne dă o lecție esențială: fără post se pierd două gusturi, al mâncării (oricât de grozavă ar fi reclama) și al vieții (oricât de înrădăcinată ar fi plăcerea). Cu alte cuvinte, a posti cu adevărat este echivalentul lui a trăi cu adevărat.

În orice domeniu în care este implicat umanul apar și exagerări. Trebuie însă precizat că pentru cel credincios postul este ceva normal, este echilibru, nicidecum o exagerare sau o extremă cum este de multe ori privit astăzi.

Greșeli care trebuie evitate:

 • postul nu este o cură de slăbire; din contră, se poate întâmpla exact pe dos, mai ales în cazul celor care consumă în exces paste făinoase
 • nu trebuie insistat pe produsele care arată ca și cele de dulce; postul trebuie să caute simplitatea alimentului de bază (mănânci ca să trăiești)
 • nu putem vorbi de post în cazul alcoolului sau tutunului, sau al oricărui fel de exces
 • postul de o zi nu durează până la apusul soarelui sau până la miezul nopții, ci de dimineața până a doua zi dimineața; se evită astfel riscul de a adormi sătul ca să te mai poți odihni.

Pentru un om sănătos postul ar trebui să fie ceva obișnuit. Ar trebui să fie ceva obișnuit și pentru un tânăr. Este chiar interesant că doar cei mai în vârstă postesc. Ori, tinerețea puternică, viguroasă, sănătoasă este măcinată de patimi de neoprit, iar la bătrânețe apare postul doar ca regret sau pedepsire a trupului deja pedepsit de vârstă și boală.

Este de mirare faptul că la tinerețe omul cheltuiește cu nesăbuință în lumea plăcerilor, iar la bătrânețe se caută prin buzunare să vadă ce mărunțiș a mai rămas pentru sfințenie.

Dacă indiferența este o extremă, o alta poate fi și avântul de a posti. Postirea aspră poate semăna cu sinuciderea. Postul nu este echivalent cu greva foamei. De altfel în ortodoxie nu poate posti nimeni mai mult decât se cere, fără a avea sfat și binecuvântare de la duhovnic. Orice altă cale este socotită exagerată și periculoasă, atât pentru trup, care se poate îmbolnăvi, cât și pentru suflet care poate ascunde păcate ca mândria, sau desnădejdea, disperarea, neștiința.

Postitorul, ascetul constituie prima generație de hippy a istoriei. Trăitor la extrema superioară a cosmosului, gata oricând să se desprindă de realismul material care ne definește din ce în ce mai mult, ascetul descoperă sau regăsește valorile uitate, pierdute, neglijate de către lumea actuală. Sunt valorile omului integral: spirit și materie. Postitorul lucrează cu ambele și le așează în echilibru, le dozează. Iar din îmbinarea lor armonioasă se construiește Omul .

Pornind de la mâncare se ajunge la o întreagă învățătură antropologică și am putea dezvolta la nesfârșit, pentru că și subiectul „om“ este inepuizabil. Ne oprim totuși la acestă constatare din care dumneavoastră veți înțelege de ce cărțile „de mâncare“ ajung mereu în topul preocupărilor noastre…

Capitol rânduit cu mult har de Preot Dr. Militaru Mihai Corneliu

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 98-102

308 Responses to Pentru credinciosi
 1. I dugg some of you post as I thought they were invaluable very beneficial

 2. “Thanks a lot for the article.Much thanks again. Cool.”

 3. Wow, great article post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 4. Really enjoyed this blog post.Really looking forward to read more. Great.

 5. I value the post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 6. Major thankies for the post.Really thank you! Really Cool.

 7. “An interesting dialogue is price comment. I believe that you should write extra on this subject, it may not be a taboo subject but usually people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers”

 8. “Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & assist other customers like its aided me. Good job.”

 9. “This is one awesome blog.Much thanks again. Keep writing.”

 10. Thanks-a-mundo for the post.Really thank you! Fantastic.

 11. Everyone loves it when people come together and share ideas. Great blog, continue the good work! http://www.healthinputs.com/tag/green-tea/

 12. That is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info… Many thanks for sharing this one. A must read article!

 13. Daca-i vorba de pochime e vorba de bani.Dupa o intreaga lectura interesanta (sa zicem) acest popa ne sugereaza ca toti batrînii sa bage maîna in buzunar sa caute bani de sfintire.El spune ca-i maruntis dar nu e,sunt hirtii.Deci avarul tot avar ramine.

 14. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article!

 15. Hola Very helpful advice within this article! It is the little changes that make the greatest changes. Thanks a lot for sharing! https://www.kiwibox.com/frank5schw519/blog/entry/147178419/updates-on-secrets-of-psu-jobs/

 16. Thanks again for the article post.Much thanks again.

 17. Superb Some very valid points! I appreciate you penning this write-up and also the rest of the site is also really good.

 18. “Thanks a lot for the post.Really thank you! Want more.”

 19. “Wow, great post.Really looking forward to read more. Awesome.”

 20. “I have read a few good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you set to make this sort of wonderful informative web site.”

 21. Greetings! Very helpful advice within this post! It’s the little changes which will make the greatest changes. Many thanks for sharing!

 22. This is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thank you for sharing this one. A must read post! http://www.helios7.com/choosing-best-seo-for-small-business/

 23. Major thanks for the blog article.Thanks Again. Fantastic.

 24. “Very neat article post.Thanks Again. Want more.”

 25. “Great, thanks for sharing this blog post.Much thanks again. Want more.”

 26. Very nice article. I certainly love this site. Keep it up!

 27. “ItВЎВ¦s in point of fact a nice and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.”

 28. “Thanks for the blog post.Thanks Again. Much obliged.”

 29. “I got this web page from my friend who told me about this web page and at the moment this time I am browsing this website and reading very informative articles at this place.”

 30. “Very energetic post, I liked that bit. Will there be a part 2?”

 31. “I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!”

 32. “I think this is a real great blog article.Really looking forward to read more. Great.”

 33. “Im grateful for the article post.Thanks Again. Cool.”

 34. “With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help stop content from being stolen? I’d truly appreciate it.”

 35. “I value the article post.Thanks Again. Really Great.”

 36. Great, thanks for sharing this article post.Really looking forward to read more. Awesome.

 37. … [Trackback]

  […] Here you can find 63165 additional Info to that Topic: mihaelabilic.ro/pentru-credinciosi/ […]

 38. Fantastic article.Really looking forward to read more. Cool.

 39. Wow, great post.Really thank you! Fantastic.

 40. Gosh This was an extremely wonderful article. Thanks for providing these details.

 41. I really enjoy the article.Thanks Again. Keep writing.

 42. … [Trackback]

  […] There you will find 50524 additional Information to that Topic: mihaelabilic.ro/pentru-credinciosi/ […]

 43. Excellent article! We are linking to this particularly great article on our website. Keep up the great writing.

 44. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: mihaelabilic.ro/pentru-credinciosi/ […]

 45. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: mihaelabilic.ro/pentru-credinciosi/ […]

 46. Fantastic blog post.Really looking forward to read more.

 47. “Fantastic blog post.Thanks Again. Really Cool.”

 48. This excellent website certainly has all of the information and facts I needed concerning this subject and didn’t know who to ask. Jobs 2019 – http://preview.tinyurl.com/y2k7y2v2

 49. Very informative article.Much thanks again. Will read on…

 50. Very neat article post.Much thanks again. Really Cool.

 51. Very informative article post.Really thank you! Really Cool.

 52. I truly appreciate this blog post.

 53. “Really informative article post.Really looking forward to read more. Keep writing.”

 54. I cannot thank you enough for the blog. Really Great.

 55. wow, awesome article.Much thanks again. Fantastic.

 56. I value the article.Really looking forward to read more. Will read on…

 57. This is one awesome post.Thanks Again. Much obliged.

 58. I value the blog article. Awesome.

 59. Thanks again for the blog.

 60. I cannot thank you enough for the blog article. Fantastic.

 61. Major thankies for the article post.Much thanks again. Want more.

 62. Great blog.Much thanks again. Awesome.

 63. I think this is a real great blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 64. Hey, thanks for the blog article.Thanks Again. Will read on…

 65. Excellent article! We are linking to this great post on our website. Keep up the great writing.

 66. “I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!”

 67. “Im grateful for the blog article. Keep writing.”

 68. “constantly i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading here.”

 69. “Thanks a lot for the blog post.Thanks Again.”

 70. “I think this is a real great article.Thanks Again. Much obliged.”

 71. Very informative article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 72. Great blog.Much thanks again. Cool.

 73. Looking forward to reading more. Great post.Thanks Again. Will read on…

 74. Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Thanks Again. Really Cool.

 75. Great, thanks for sharing this blog.Thanks Again. Cool.

 76. Very good article.Really looking forward to read more. Cool.

 77. Thanks for sharing, this is a fantastic post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 78. I really enjoy the blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 79. Very neat blog.Much thanks again. Will read on…

 80. Hey, thanks for the blog article.Thanks Again. Awesome.

 81. Thanks a lot for the article. Really Great.

 82. “This is one awesome article post.Thanks Again. Really Great.”

 83. “If you are going for most excellent contents like me, simply pay a visit this web site every day since it offers feature contents, thanks”

 84. Thanks-a-mundo for the post.Really looking forward to read more. Really Great.

 85. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo
  News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 86. Hi, I just want to praise how wonderful the information you have in this article. There are some alternative related reference to it. Refer to One Normanton Park or One Normanton Park Thank you for visitng

 87. Hey, I just want to commenting how good the information you have in this article. There are some add on related reference to it. Refer to One Normanton Park or One Normanton Park Thank you for visitng

 88. Hey, I just want to commenting how excellent the information you have in this website. There are some extra related reference to it. Refer to Riviere Condo or Riviere Thank you for visitng

 89. This website definitely has all the info I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask. personal injury lawyer syracuse ny https://v.gd/fp65vF

 90. Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thank you for providing this info. https://issuu.com/psitestriet/docs/how-did-we-get-there_-the-history-o

 91. Thanks a lot for sharing this with all folks you
  really realize what you are talking about! Bookmarked.

  Kindly also consult with my web site =). We may have a link exchange arrangement between us

 92. I quite like reading a post that will make men and women think.
  Also, many thanks for permitting me to comment!

 93. weTwmL It as really a great and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 94. Every weekend i used to pay a quick visit this web page, for the reason that i want enjoyment, as this this web
  site conations genuinely pleasant funny data too.

 95. My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply
  how much time I had spent for this info! Thanks!

 96. UECYH7 Whispering Misty So sorry you can expect to skip the workshop!

 97. This web site truly has all the information and facts I needed concerning this subject and didn’t know who to ask. – https://is.gd/aR3exq

 98. OgZ8Ap Im grateful for the blog.Really thank you! Keep writing.

 99. rO7z6j This site was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Thanks!|

 100. Wow! This blog looks exactly like my old one! It as on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

 101. Major thankies for the article.Really thank you! Cool.

 102. Only wanna comment that you have a very decent website , I like the style and design it actually stands out.

 103. There as noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain nice factors in features also.

 104. Thanks a lot for the blog post.Really thank you! Cool.

 105. This unique blog is really interesting as well as diverting. I have picked up a lot of handy tips out of this amazing blog. I ad love to return every once in a while. Thanks a lot!

 106. Very nice post and right to the point. I don at know if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thank you

 107. It as really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 108. Outstanding place of duty, you have critical absent a quantity of outstanding points, I also imagine this is a fantastically admirable website.

 109. Im obliged for the article.Much thanks again. Great.

 110. It as simple, yet effective. A lot of times it as

 111. Some genuinely choice articles on this internet site , saved to bookmarks.

 112. Thanks-a-mundo for the post.Really thank you! Really Great.

 113. An interesting discussion is worth comment. I do think
  that you need to publish more about this topic, it might not be a taboo matter
  but usually folks don’t discuss these topics. To the
  next! Kind regards!!

 114. This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Cheers!

 115. Major thankies for the post.Thanks Again. Want more.

 116. Utterly pent articles, appreciate it for information. He who establishes his argument by noise and command shows that his reason is weak. by Michel de Montaigne.

 117. Pretty! This was an extremely wonderful article. Many thanks for supplying this info.

 118. Some really interesting info , well written and generally user genial.

 119. Thanks so much for the blog post.Much thanks again. Really Cool.

 120. Im thankful for the article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 121. Very good article! We are linking to this particularly great article on our site. Keep up the great writing.

 122. Thanks a lot for the article post. Awesome.

 123. Well I really liked reading it. This subject provided by you is very practical for proper planning.

 124. or advice. Maybe you could write next articles relating to this article.

 125. WordPress or go for a paid option? There are so many options

 126. Thanks again for the article post.Really thank you! Fantastic.

 127. Thanks a lot for the blog post.Really looking forward to read more. Cool.

 128. It is in fact a cool and beneficial piece of details. I am content which you just shared this practical information and facts with us. Please retain us informed like this. Thank you for sharing.

 129. What as up, just wanted to say, I loved this article. It was practical. Keep on posting!

 130. Very informative blog article.Really looking forward to read more. Will read on

 131. This is one awesome article post.Thanks Again. Really Cool.

 132. That is a beautiful shot with very good light-weight -)

 133. Spot on with this write-up, I actually believe this web site needs a lot more attention.

 134. What as up to all, since I am in fact eager of reading this web site as

 135. I every time used to read paragraph in news papers but now as
  I am a user of net so from now I am using net for
  articles, thanks to web.

 136. Really informative blog post.Really looking forward to read more. Great.

 137. What information technologies could we use to make it easier to keep track of when new blog posts were made and which blog posts we had read and which we haven at read? Please be precise.

 138. Some really choice posts on this internet site , saved to fav.

 139. such an ideal means of writing? I have a presentation subsequent week, and I am

 140. Hi there to every one, it’s truly a nice for me to go to see this web page, it consists of useful Information.

 141. You are so interesting! I do not think I ave read through something like this before.

 142. Major thanks for the article post.Thanks Again. Really Great.

 143. There is noticeably a bunch to realize about this. I feel you made various nice points in features also.

 144. Major thanks for the blog.Really looking forward to read more. Will read on

 145. It as best to take part in a contest for among the best blogs on the web. I will advocate this site!

 146. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?

 147. Simply wanna remark that you have a very decent site, I love the design it really stands out.

 148. Perfect piece of work you have done, this website is really cool with excellent info.

 149. Thanks for sharing such a pleasant idea, post is pleasant, thats why i have read it
  entirely

 150. I think this is a real great post.Really looking forward to read more. Awesome.

 151. This very blog is no doubt entertaining as well as diverting. I have picked helluva handy advices out of this blog. I ad love to go back again soon. Thanks a lot!

 152. Tirage en croix du tarot de marseille horoscope femme

 153. I want to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it. I have got you bookmarked to look at new things you postaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАТ’аЂа†

 154. Thanks for sharing, this is a fantastic blog. Really Cool.

 155. What aаАаб‚Т€а‚ up, I would like to subscribаА аЂа• foаА аБТ– this

 156. Im thankful for the post.Thanks Again. Great.

 157. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with
  us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Great blog
  and great design.

 158. Incredible points. Sound arguments. Keep up the amazing spirit.

 159. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the site is also very good.

 160. It as difficult to find knowledgeable people on this topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 161. Many thanks for sharing this first-class piece. Very interesting ideas! (as always, btw)

 162. Rattling clean site, thanks for this post.

 163. Very neat blog article.Much thanks again. Really Great.

 164. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 165. It as actually a great and useful piece of information. I am satisfied that you shared this useful tidbit with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 166. Some really quality content on this website , saved to fav.

 167. Thanks-a-mundo for the article.Much thanks again. Will read on

 168. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the website is very good.

 169. Really informative blog article.Thanks Again. Awesome.

 170. There is visibly a bunch to identify about this. I feel you made certain nice points in features also.

 171. I truly appreciate this article. Really Great.

 172. Only wanna input that you have a very nice web site , I like the layout it actually stands out.

 173. Thanks for sharing, this is a fantastic article. Awesome.

 174. Very informative article.Really looking forward to read more. Want more.

 175. I think this is a real great article post. Much obliged.

 176. Im grateful for the article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 177. Ne aer knew this, appreciate it for letting me know.

 178. What’s up to every body, it’s my first pay a visit
  of this blog; this blog contains awesome and actually fine material in support of readers.

 179. Thank you ever so for you blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 180. I do not even know how I stopped up here, but I
  believed this submit used to be good. I do not understand who you are but definitely you’re going to a famous
  blogger if you happen to aren’t already. Cheers!

 181. JD Oganis Robust Media Theme for Drupal

 182. Say, you got a nice post.Thanks Again. Want more.

 183. There is perceptibly a bundle to realize about this. I assume you made certain good points in features also.

 184. Thanks for the article post.Much thanks again. Will read on

 185. Im thankful for the blog post. Really Cool.

 186. Pretty! This was an incredibly wonderful article. Thank you for providing these details.

 187. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn at appear. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

 188. I take pleasure in, lead to I found just what I used to be taking a look for. You ave ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 189. Quality posts is the main to invite the people to go
  to see the web page, that’s what this site is providing.

 190. Really appreciate you sharing this blog post.Much thanks again. Awesome.

 191. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 192. There as definately a lot to find out about this issue. I like all of the points you made.

 193. Hi there, for all time i used to check webpage posts here early in the morning, because i enjoy
  to learn more and more.

 194. This is one awesome blog.Really thank you! Great.

 195. Major thankies for the blog post.Much thanks again. Great.

 196. https://penzu.com/p/09be45c8 – Pretty! This was an extremely wonderful article. Thanks for providing this info.

 197. I think this is a real great blog post.Really thank you! Really Great.

 198. I truly appreciate this blog post.Really thank you! Keep writing.

 199. Thanks for the article post.Really thank you! Keep writing.

 200. Yeah bookmaking this wasn at a risky conclusion outstanding post!.

 201. I think you have mentioned some very interesting points , regards for the post.

 202. There is definately a great deal to learn about this issue. I really like all the points you ave made.

 203. It as hard to find experienced people on this subject, but you seem like you know what you are talking about! Thanks

 204. Hello, everything is going sound here and ofcourse every one
  is sharing data, that’s in fact good, keep up writing.

 205. Im obliged for the blog.Really looking forward to read more. Will read on

 206. It as hard to find well-informed people for this subject, but you seem like you know what you are talking about! Thanks

 207. Working Auto Liker, Photo Liker, Autoliker, Increase Likes, Status Auto Liker, Auto Liker, auto liker, Autoliker, auto like, Autolike, Photo Auto Liker, ZFN Liker, Auto Like, Autolike International, Status Liker, autoliker, autolike

 208. pretty handy stuff, overall I believe this is well worth a bookmark, thanks

 209. Yeah bookmaking this wasn at a risky conclusion great post!.

 210. Really informative post.Much thanks again. Awesome.

 211. Major thankies for the blog article.Thanks Again. Great.

 212. Thanks-a-mundo for the article.Thanks Again. Really Cool.

 213. site. It as simple, yet effective. A lot of times it as very

 214. pretty useful material, overall I imagine this is really worth a bookmark, thanks

 215. Looking forward to reading more. Great article post.Thanks Again. Really Cool.

 216. It as nearly impossible to find experienced people about this topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 217. You have remarked very interesting details ! ps decent web site.

 218. Really appreciate you sharing this blog.Really looking forward to read more. Awesome.

 219. Thanks again for the blog post.Much thanks again. Will read on

 220. I want looking through and I conceive this website got some truly useful stuff on it!.

 221. Thank you for sharing this very good article. Very inspiring! (as always, btw)

 222. Thanks for helping out, superb info.

 223. Thanks again for the blog post.Really thank you! Really Great.

 224. Know who is writing about bag and also the actual reason why you ought to be afraid.

 225. Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you!

 226. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually understand what you are talking about!

 227. Only a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding design.

 228. site. It as simple, yet effective. A lot of times it as very

 229. Really appreciate you sharing this article post.Much thanks again. Great.

 230. Major thankies for the article. Keep writing.

 231. It as hard to find experienced people about this topic, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

 232. PRADA OUTLET ONLINE ??????30????????????????5??????????????? | ????????

 233. It’s going to be end of mine day, but before
  end I am reading this impressive article to increase my know-how.

 234. Hello this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise
  so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 235. This piece of writing is in fact a fastidious one it
  assists new the web people, who are wishing in favor of blogging.

 236. I was recommended this blog by my cousin. I’m not
  sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed
  about my problem. You are incredible! Thanks!

 237. Since the admin of this web page is working, no hesitation very soon it will be famous,

 238. You made some decent points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most individuals

 239. Major thanks for the blog post.Thanks Again. Want more.

 240. Hello there, You’ve done a fantastic job. I’ll definitely
  digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they will
  be benefited from this site.

 241. presses the possibility key for you LOL!

 242. Thanks again for the post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 243. Very interesting info !Perfect just what I was looking for!

 244. Whoa! This blog looks just like my old one! It as on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

 245. Very good blog post. I definitely appreciate this website. Keep it up! http://tinyurl.com/y6m35t62

 246. Major thanks for the post.Thanks Again. Much obliged.

 247. Some really great posts on this website , regards for contribution.

 248. Really appreciate you sharing this blog.Really thank you! Great.

 249. Im thankful for the blog post. Really Great.

 250. Spot on with this write-up, I seriously think this web site needs a lot more attention. I all probably be returning to see more, thanks for the information!

 251. Thank you ever so for you article post.Thanks Again. Cool.

 252. pretty valuable stuff, overall I consider this is worth a bookmark, thanks

 253. Very good blog post. I certainly appreciate this website. Keep writing!

 254. I’m not sure why but this site is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 255. My brother suggested I might like this web site. He was totally right.
  This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 256. what we do with them. User Demographics. struggling

 257. that would be the end of this report. Here you

 258. Yeah bookmaking this wasn at a speculative decision great post!

 259. I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 260. Thanks so much for the blog post.Really looking forward to read more. Fantastic. click here

 261. Im thankful for the article.Thanks Again. Really Great.

 262. It is not my first time to visit this web site, i am visiting this site dailly and take pleasant information from here daily.

 263. Some genuinely choice content on this website , bookmarked.

 264. Woah! I am really enjoying the template/theme of this blog. It as simple, yet effective.

 265. Its like you read my mind! You appear to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive
  the message home a bit, but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I will definitely be back.

 266. Very good post.Really looking forward to read more. Will read on

 267. The Jets open the season at their new stadium next Monday night against the Baltimore Ravens.

 268. Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister is analyzing these things, therefore I am going to tell her.

 269. Simply wanna comment that you have a very decent site, I love the style it really stands out.

 270. If some one wishes expert view on the topic of blogging after that i advise him/her to go
  to see this web site, Keep up the pleasant job.

 271. that, this is excellent blog. An excellent read.

 272. I visit every day a few sites and information sites to read articles or reviews, however this webpage provides feature based writing.

 273. Isabel Marant Sneakers Pas Cher аАа’аАТ‚б‚Т€Тœ

 274. You are my inspiration , I have few web logs and rarely run out from to brand.

 275. This web site really has all of the info I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 276. This is the worst post of all, IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžve study

 277. I truly appreciate this article post.Much thanks again. Awesome.

 278. Say, you got a nice blog.Thanks Again. Great.

 279. Very good blog post. I definitely appreciate this site. Continue the good work!

 280. Major thankies for the post.Thanks Again. Awesome.

 281. I go to see day-to-day a few web pages and sites to
  read content, but this blog presents feature based writing.

 282. I wouldn at mind writing a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to here.

 283. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 284. I couldn’t refrain from commenting. Very well
  written!

 285. of him as nobody else know such designated about my trouble.

 286. Hi there superb website! Does running a blog similar to this require a great deal of work?

  I’ve no knowledge of coding however I had been hoping
  to start my own blog soon. Anyways, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off topic but I just needed to ask.
  Thanks a lot!

 287. Thanks for the help in this question, I too consider, that the easier, the better

 288. Looking forward to reading more. Great blog.Much thanks again. Really Cool.

 289. I think this is a real great article post. Much obliged.

 290. Wow, what a video it is! Genuinely pleasant feature video, the lesson given in this video is genuinely informative.

 291. There is definately a lot to find out about this topic. I really like all the points you made.

 292. Say, you got a nice post.Much thanks again.

 293. In it something is also to me it seems it is excellent idea. Completely with you I will agree.

 294. pretty helpful stuff, overall I imagine this is really worth a bookmark, thanks

 295. Stunning story there. What occurred after?

  Take care!

 296. Major thankies for the article.Much thanks again. Great.

 297. Im grateful for the post.Really looking forward to read more. Really Great.

 298. WOW just what I was searching for. Came here by searching for plenty of fish dating site

 299. This website was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something that

 300. It is best to take part in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I will suggest this web site!

 301. Thanks-a-mundo for the article post.Much thanks again. Fantastic.

 302. Wow! This blog looks just like my old one! It as on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 303. Very nice info and straight to the point. I don at know if this is actually the best place to ask but do you people have any ideea where to employ some professional writers? Thank you

 304. very good publish, i certainly love this website, keep on it

 305. this web site conations genuinely good funny stuff too.

 306. Therefore that as why this piece of writing is outstdanding.


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *