Un proverb popular spune că „bărbatul trebuie să fie puțin mai frumos decât dracul“, exigență care este îndeplinită probabil de o mare parte dintre reprezentanții sexului puternic. La ei nu contează aspectul fizic, nimeni nu-i judecă dacă sunt grași sau slabi, dacă au burtă sau chelie, dacă sunt mici de înălțime sau au nasul mare.

domni _ foto _ 2Atu-urile unui bărbat nu țin neapărat de înfățișare, el trebuie să aibă carismă, farmec, maniere, să fie plăcut, îngrijit, îmbrăcat cu gust, respectuos, atent, tandru sau, în lipsa tuturor acestor calități, să aibă bani și o mașină frumoasă. De când e lumea bărbații cuceresc și femeile se lasă cucerite, iar instinctul de perpetuare a speciei ne face să fim puțin exigente, așa că domnilor, sunteți norocoși… va exista întotdeauna cineva sensibil la micile voastre atenții. Dacă nu din rațiuni estetice, atunci din motive de sănătate este bine de știut că sexul „tare“ este foarte „slab“ în fața anumitor boli, induse sau agravate de numărul de kilograme de pe cântar: afecțiuni cardio-vasculare, infarct miocardic, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, colesterol și trigliceride crescute, diabet tip 2, ateroscleroză, gută, cancer de colon și de ficat, impotență.

Statisticile arată că 1 din 6 bărbați până în 30 de ani au kilograme în plus, iar du pă 40 de ani cifra se dublează (1 din 3 este su praponderal). Nu este de glumit! Mortalitatea din cauza acestor boli a crescut îngrijorător, iar vârsta la care apar este din ce în ce mai mică. Factorii predispozanți sunt alimentația excedentară, dezechilibrată, bogată în zahăr și grăsimi, consumul de alcool, fumatul și sedentarismul, într-un cuvânt stilul de viață nesănătos.

Clasificarea bărbaților după slăbiciunile alimentare

35% norocoși – preferă gustul sărat, nu sunt interesați de dulciuri.

22% gurmanzi clasici – iubesc gustul dulce, apreciază deserturile, sunt rafinați în consumul alimentelor, aleg cu grijă ceea ce mănâncă și nu fac excese de cantitate. Sunt mai numeroși decât femeile la aceeași categorie și excesul lor ponderal, dacă există, este asumat.

19% gurmanzi moderni – iubesc dulciurile în orice condiții, fie la masă, fie ca și gustări pe tot parcursul zilei. Sunt de obicei tineri în jur de 35 de ani și mănâncă orice cu plăcere.

12% mâncăcioși – iubesc diversitatea, cantitatea și alcoolul. Sunt ostili restricțiilor și constrângerilor alimentare, vor să se bucure de tot ce este bun, preferă gustul sărat și consumă puține dulciuri. Sunt frecvent supraponderali și au burtă.

12% indiferenți – sunt în general tineri, cu vârstă medie de 25 ani, care nu-și fac griji pentru echilibrul alimentar, au un program dezordonat de masă, mănâncă orice și oriunde, apelează frecvent la dulciuri, snackuri, băuturi răcoritoare, fast-food, dar sunt normoponderali pentru că aportul caloric zilnic este în echilibru cu consumul lor energetic.

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 18-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *