Termenul de „gospodină“ a căpătat în mod nejustificat o încărcătură peiorativă, exigențele societății actuale impunând femeilor activități mult mai importante decât „statul la cratiță“. A fi o bună gospodină nu înseamnă neapărat să stai de dimineață până seara în bucătărie făcând șnițele, nici să ai ca ocupație preferată spălatul rufelor sau plimbatul cu aspiratorul prin casă…

gospodine _ fotoEmanciparea și bunăstarea nu presupun mese servite în fiecare zi la restaurant, pizza livrată la domiciliu sau semipreparate încălzite în cuptorul cu microunde. Lipsa de timp și greutățile vieții de zi cu zi nu trebuie folosite ca scuze pentru mâncatul prost și monoton și chiar dacă nu mai suntem dispuși ca înainte să facem zacuscă și să punem murături toamna, putem găsi soluții de aprovizionare și preparare a alimentelor care sa fie accesibile, dar mai ales sănătoase.

De la produsele pe care le punem în coș la piață sau la supermarket, până la tipul de mâncăruri cu care am fost obișnuiți în familie, totul poate fi reorganizat astfel încât să permită obtinerea unor alimente cu calități nutriționale ridicate, care să fie preparate rapid. Industria alimentară ne pune la dispoziție produse sub toate formele: proaspete, în conserve, congelate, în vid, semipreparate, deshidratate, în ambalaje individuale sau în pachete familiale. Este datoria noastră să cunoaștem avantajele și dezavantajele fiecărei categorii în parte și să le cumpărăm în funcție de nevoile și preferințele individuale. Decât să cheltuim banii pe căpșuni în mijlocul iernii, mai bine am investi în multe legume congelate, așa cum oferta „3 sticle de ulei la preț de 2“ ar trebui să ne lase indiferenți dacă știm că reprezintă consumul de grăsime pentru minim 3 luni, deci nu e nevoie să facem provizii.

Abilitatea de a face cumpărături nu presupune cantități mari de alimente achiziționate la preț mic, ci în găsirea unui ritm și a unui echilibru în aprovizionarea cu produse de calitate, care apoi să fie consumate în totalitate și transformate cu ușurință în feluri de mâncare apetisante, hrănitoare și sănătoase.feminist-housewife

Sursa foto: http://alicejeans.blogspot.ro/2010/04/housewife-quotes.html

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 80-81

One Response to Pentru gospodine
  1. Hello my loved one! I want to say that this article is amazing, great written and include approximately all important infos. I would like to look extra posts like this .


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *