Menopauza definește momentul în care are loc oprirea ciclului menstrual al unei femei și apare în general în jurul vârstei de 55 de ani. Menopauza este precedată de o perioadă de diminuare a secrețiilor hormonale numită premenopauză, care debutează de obicei la 45-50 de ani. Perioada care succede instalării menopauzei se numește postmenopauză și este departe de a fi considerată, ca altădată, începutul bătrâneții sau sfârșitul vieții de femeie.

menopauza _ foto _ 2Cele mai importante aspecte din menopauză sunt echilibrul psihologic și stabilitatea afectivă. Sunteți femei, ce Dumnezeu, cum le-ați făcut pe toate până acum o să treceți și peste asta! Nu s-a sfârșit lumea și cu atât mai puțin viața voastră. Mai aveți înainte încă cel puțin 20 de ani cu bune și rele, e un moment de bilanț, dar și unul de încercare a maturității. Dacă o să capitulați și o să vă lăsați pradă depresiei, tristeții și melancoliei, iar răsfățul, alinarea, dragostea și starea de bine le veți primi din mâncare și dulciuri, atunci succes – veți deveni rapid niște „bunicuțe“ fericite și supraponderale.

Ați fost obișnuite cu modificările de dispoziție date de hormoni înaintea fiecărui ciclu menstrual. Acum e la fel, doar că durează aproape tot timpul. O să reușiți să le faceți față!

Instalarea menopauzei pas cu pas

Kilograme mai multe și mai ușor de acumulat

Perioada cea mai delicată din punct de vedere ponderal este premenopauza, atunci când survine scăderea secreției de hormoni feminini, încetinirea metabolismului și a arderilor calorice cu 10-20%. Dacă nu sunteți atente, chiar consumând aceeași cantitate de mâncare, kilogramele se vor înmulți foarte ușor. În plus, acestea nu se mai depun acolo unde erați obișnuite (pe fese, coapse, șolduri), ci în jumătatea superioară a corpului, adică pe sâni, abdomen, spate, brațe și gât. Din feminină, silueta tinde să devină ușor masculină, aspect care poate fi un avantaj având în vedere cât de sensibilă și ușor de „topit“ este grăsimea de pe abdomen prin dietă alimentară. Măcar în ceea de-a doua parte a vieții puteți să vă bucurați de atu-urile bărbaților!

Oase mai fragile

Demineralizarea osoasă începe la femei după vârsta de 30 ani, dar se accelerează rapid la menopauză. Acest fenomen este datorat scăderii nivelului de estrogeni asociat cu o absorbție mai puțin eficientă a calciului din alimentație și cu o diminuare a capacității lui de fixare în oase. În primii ani care urmează instalării menopauzei se poate pierde 10-20% din masa osoasă, procesul continuând ulterior, dar într-un ritm mai lent. Acest fenomen de demineralizare osoasă se numește osteoporoză și poate duce la tasări vertebrale, fracturi și chiar invaliditate.

Risc crescut de diabet și boli cardiovasculare

Odată cu dispariția hormonilor estrogeni dispare și protecția oferită de ei împotriva bolilor „masculine“ și deveniți egale cu bărbații în ceea ce privește incidența afecțiunilor precum diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, colesterol mărit, ateroscleroză, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale. Grăsimea abdominală și în special cea viscerală (dintre organele interne) este și ea principala responsabilă pentru aceste schimbări așa că acum, la „bătrânețe“, trebuie să vă supravegheați cu atenție numărul kilogramelor, de data aceasta nu din considerente estetice, ci din motive de sănătate!

 

*Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic, pag. 40-41

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *